Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη ατόμων πασχόντων από άνοια στην περιοχή των Ιωαννίνων
Άξονας: 5.ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Το έργο αφορά στην ανάπτυξη εξειδικευμένων υπηρεσιών για την υποστήριξη των πασχόντων από άνοια μέσω της λειτουργίας Κέντρου Ημέρας για ασθενείς με άνοια στα Ιωάννινα από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (ΕΨΕΠ). Το Κέντρο Ημέρας έχει ως περιοχή ευθύνης τον Τομέα Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας και αποτελεί μία από τις 5 παρόμοιες δομές που αναπτύσσονται στη χώρα στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια. Το Κέντρο Ημέρας, στο πλαίσιο της ολιστικής θεραπείας, φροντίδας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, παρέχει σε 5μερη βάση, από εξειδικευμένη Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα, υπηρεσίες σε ασθενείς με άνοια, σε φροντιστές, σε επαγγελματίες υγείας και στην κοινότητα, ώστε να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο η αυτονομία των πασχόντων, καθυστερώντας ή και αποφεύγοντας την μεταφορά τους σε κάποιο ίδρυμα. Επιπρόσθετα, σκοπός του Κέντρου Ημέρας, είναι η αποφόρτιση των φροντιστών από το συναισθηματικό, οικονομικό και κοινωνικό βάρος της φροντίδας, αλλά και η εκπαίδευσή τους, καθώς επίσης και η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και η αγωγή της κοινότητας, όπως και η προώθηση της έρευνας στο πεδίο.
Οι ανάγκες στις οποίες πρόκειται να ανταποκριθεί το Κέντρο Ημέρας σχετίζονται με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και φροντίδας σε ασθενείς με άνοια, στους φροντιστές τους, σε επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας, κ.ά., στην ευρύτερη περιοχή χωροθέτησής του. Η περιοχή ευθύνης του εμφανίζει αυξημένο δείκτη γήρανσης (22,39% το ποσοστό του γενικού πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 19,49% στο σύνολο της χώρας). Δεδομένης της εκτίμησης του επιπολασμού της νόσου στον πληθυσμό άνω των 65 ετών σε ποσοστό περίπου 6%, εκτιμάται ότι οι δυνητικά επωφελούμενοι ασθενείς με άνοια στην περιοχή ευθύνης του Κέντρου Ημέρας είναι τουλάχιστον 4.000 άτομα και οι φροντιστές τους. Η παροχή φροντίδας στην κοινότητα συνεπάγεται την ανάπτυξη ενός δικτύου υπηρεσιών σε τοπική κλίμακα, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της ιδρυματικής προσέγγισης, διατηρώντας ταυτόχρονα τις προστατευτικές πλευρές. Η φροντίδα στην κοινότητα από ειδικούς επιστήμονες βοηθάει στην ακριβή και πρώιμη διάγνωση, η οποία εξασφαλίζει έγκαιρη παρέμβαση, ομαλότερη βίωση των σταδίων της νόσου, καλύτερη ποιότητα ζωής επί μακρότερο χρονικό διάστημα, εύστοχες θεραπευτικές στρατηγικές, φαρμακευτικές ή μη, και πρόληψη. Το μοντέλο λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας επιδιώκει την αναστολή της εξέλιξης της άνοιας, την αξιοποίηση των υπαρκτών ικανοτήτων και ενδιαφερόντων των ανοϊκών ασθενών, με στελέχη και προσωπικό που θα έχει επαρκή γνώση του παρεχόμενου έργου, θα παρέχει φροντίδα, ασφάλεια και προστασία με τρόπο αποτελεσματικό, σε ανοιχτή σχέση και διασύνδεση με την κοινότητα. Η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας θα επιφέρει κοινωνικοοικονομικές ωφέλειες καθώς το οικονομικό κόστος της μερικής ημερήσιας φροντίδας είναι σημαντικά λιγότερο από εκείνο της 24ωρης νοσηλείας και ως εκ τούτου προκύπτει όφελος οικονομικό. Επιπλέον η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας αμβλύνει την επιβάρυνση των φροντιστών και επομένως μειώνει το κόστος που θα απαιτηθεί για τη ιατρική, φαρμακευτική, νοσηλευτική φροντίδα αυτών, δεδομένου ότι οι φροντιστές των ανοϊκών ασθενών παρουσιάζουν σημαντικά μεγαλύτερα από το γενικό πληθυσμό ποσοστά κατάθλιψης και άγχους και σημαντικά μεγαλύτερη χρήση ψυχοτρόπων και άλλων φαρμάκων.
Στο Κέντρο Ημέρας θα τηρούνται τα κάτωθι παραδοτέα: Πακέτο Εργασίας (ΠΕ) 1 :Παροχή Υπηρεσιών σε ηλικιωμένους με άνοια. Π1.1: Εξατομικευμένος φάκελος ωφελουμένου που θα περιλαμβάνει Έντυπα καταγραφής ωφελουμένων (ατομικά στοιχεία, κατάσταση υγείας, ύπαρξη υποστηρικτικού περιβάλλοντος κα.) και εξατομικευμένες εκθέσεις των θεραπευτών σχετικά με την πορεία των ωφελουμένων (Έκθεση αξιολόγησης φαρμακευτικών και μη φαρμακευτικών θεραπειών, Έκθεση αξιολόγησης συνεδριών υποστήριξης). Πακέτο Εργασίας (ΠΕ) 2: Παροχή Υπηρεσιών σε φροντιστές. Π2.1: Φάκελος που θα περιλαμβάνει Έκθεση δράσεων εκπαίδευσης, υποστήριξης και συμβουλευτικής (που θα περιλαμβάνει πρόγραμμα εκπαιδεύσεων, υποστήριξης και συμβουλευτικής και παρουσιολόγια συμμετεχόντων). Πακέτο Εργασίας (ΠΕ) 3: Επικοινωνία-Διάχυση – Δημοσιοποίηση. Π3.1: Φάκελος δράσεων επικοινωνίας και δημοσιοποίησης του έργου (που θα περιλαμβάνει το έντυπο και ηλεκτρονικό ενημερωτικό υλικό δημοσιότητας, αποδελτίωση Δελτίων Τύπου, φωτογραφικό υλικό, έντυπο συμμετεχόντων), Π3.2: Φάκελος δράσεων δικτύωσης (που θα περιλαμβάνει το έντυπο και ηλεκτρονικό ενημερωτικό υλικό δημοσιότητας, αποδελτίωση Δελτίων Τύπου, φωτογραφικό υλικό, έντυπο συμμετεχόντων). Πακέτο Εργασίας (ΠΕ) 4: Αξιολόγηση έργου. Π4.1 : Ενδιάμεση αξιολόγηση έργου, Π4.2 : Τελική έκθεση αξιολόγησης έργου. Πακέτο Εργασίας (ΠΕ) 5: Ανθρωπομήνες Απασχόλησης Προσωπικού ΚΗ. Π5.1 : Φάκελος διαδικασίας προσλήψεων Π5.2 : Συμβάσεις Εργασίας των οκτώ (8) εργαζομένων Π5.3 : Ημερήσια Παρουσιολόγια Εργαζομένων Σε ότι αφορά το Υποέργο 2 «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Κ.Η. ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ» τα παραδοτέα είναι: 1_ΕΠΙΠΛΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ (ΧΩΡΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ), με γραφεία, καθίσματα, τραπεζάκια, κλπ. 2_ ΕΠΙΠΛΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ (ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ), με καναπέδες, τραπέζια, καρέκλες, κλπ 3_ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, με ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ και ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ, εξοπλισμό για ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ και ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΜΑΔΩΝ 4_ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ, για εξοπλισμό κουζίνας, κλιματισμό, τηλεoράσεις, ηχοσύστημα, κλπ 5_ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ (ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΣ), κρεβάτι, αμαξίδιο, κλπ 6_ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ, με συστήματα καταγραφής, ενδυνάμωσης, κλπ 7_ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, με στρώματα, κλπ 8_ ΕΙΔΗ-ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΚΙΑΣΗΣ, με κουρτίνες, κλπ