Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης στα Ιωάννινα
Άξονας: 5.ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Η μεγαλύτερη έλλειψη στο δίκτυο υφιστάμενων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της εξάρτησης εντοπίζεται στην περιορισμένη διαθεσιμότητα θέσεων αποτοξίνωσης βραχείας νοσηλείας. Η έλλειψη θέσεων αποτοξίνωσης από οπιούχα και αλκοόλ αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την πλήρη απεξάρτηση των εξαρτημένων και την επανένταξη τους στην κοινωνία. Τη συγκεκριμένη ανάγκη έρχεται να καλύψει η λειτουργία της Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης (ΜΣΑ) στα Ιωάννινα που προβλέπεται με το παρόν έργο, ήτοι το Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης Αλκοολικών και της Κρίσης των Χρηστών Ναρκωτικών. Η ΜΣΑ αποτελεί αποκεντρωμένη οργανική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» και θα λειτουργήσει με την πρωτοποριακή σύμπραξη του Νοσοκομείου, του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Αναμένεται να εξυπηρετήσει ωφελούμενους όχι μόνο από την περιφέρεια της Ηπείρου αλλά από ολόκληρη την Ελλάδα. Βασικοί στόχοι της ΜΣΑ αποτελούν η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου στέρησης σε χρήστες οπιοειδών και αλκοόλ, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κινητοποίηση και η προετοιμασία και παραπομπή σε κατάλληλο πρόγραμμα απεξάρτησης. Η σύμπραξη του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» με το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ εξασφαλίζει τη συμμετοχή της δομής στο ήδη υπάρχον δίκτυο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, αναβαθμίζοντας το σε ότι αφορά στις ανάγκες της κλειστής σωματικής αποτοξίνωσης. Οι δυνητικά ωφελούμενοι θα ενημερώνονται για το Πολυδύναμο Κέντρο από δημοσιεύματα, εκδηλώσεις, ιστοσελίδες αλλά και από τις υπηρεσίες των ήδη δικτυωμένων δομών ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ, καθώς και από άλλα προγράμματα που λειτουργούν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα οργανωθούν και σχετικές εκδηλώσεις ενημέρωσης ευαισθητοποίησης των πολιτών και της ιατρικής κοινότητας.
Το πρόβλημα του αλκοολισμού καθώς και το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών έχουν λάβει τις τελευταίες δεκαετίες μεγάλες διαστάσεις, κυρίως τα χρόνια της κρίσης, με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών αλλά και στην αύξηση παραβατικών κοινωνικών συμπεριφορών, όπως της βίας και της εγκληματικότητας. Ο υψηλός βαθμός συννοσηρότητας αλκοολισμού και χρήσης ναρκωτικών, ο οποίος έχει παρατηρηθεί διεθνώς, καθιστά τον διαχωρισμό της θεραπευτικής τους αντιμετώπισης δυσχερή. Προκύπτει έτσι η ανάγκη δημιουργίας μικτών δομών αντιμετώπισης τόσο του αλκοολισμού όσο και των επιπτώσεων από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Με βάση την αριθμ. πρωτ. Α4γ/ΓΠ.61258/8-8-2017 ΥΑ εγκρίθηκε από άποψη σκοπιμότητας η δημιουργία μιας Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης (ΜΣΑ) στα Ιωάννινα, στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα». Στόχος η κοινωνική φροντίδα όπως γονεϊκή στήριξη, προστασία εξαρτημένων και έγκαιρη παρέμβαση σε έφηβους-νέους με παραβατική συμπεριφορά. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι σήμερα η μεγαλύτερη έλλειψη στο δίκτυο υφισταμένων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της εξάρτησης εντοπίζεται στην περιορισμένη διαθεσιμότητα θέσεων αποτοξίνωσης βραχείας νοσηλείας. Σήμερα το μόνο πρόγραμμα που λειτουργεί στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος - αλλά και το μόνο που λειτουργεί στη χώρα βάσει προδιαγραφών που ορίζονται εκ του ν. 4139/13 - είναι το πρόγραμμα Detox του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ). Η έλλειψη θέσεων αποτοξίνωσης από οπιούχα και αλκοόλ αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την πλήρη απεξάρτηση των εξαρτημένων και την επανένταξή τους στην κοινωνία. Έτσι η δημιουργία της συγκεκριμένης δομής στην Ήπειρο και μάλιστα με την συνεργασία-σύμπραξη του Γ.Ν. Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ αποτελεί δράση ύψιστης σημασίας στο τομέα της απεξάρτησης. Βασικοί στόχοι της ΜΣΑ είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου στέρησης σε χρήστες οπιοειδών και αλκοόλ, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κινητοποίηση, η προετοιμασία και παραπομπή σε κατάλληλο πρόγραμμα απεξάρτησης.
ΠΕ 1: Παρακολούθηση Προσωπικού Π 1.1: Φάκελος Επιλογής Στελεχών. Π 1.2: Ημερήσια παρουσιολόγια στελεχών της δομής. ΠΕ 2: Υποστήριξη ωφελουμένων Π 2.1: Μητρώο (έντυπο ή/και ηλεκτρονικό) ωφελούμενων ασθενών. Π 2.2: Φάκελος Επιλογής Ωφελουμένων (Έντυπο Υποδοχής, Έντυπο Συγκατάθεσης, Έντυπο Κοινωνικού Ιστορικού και Νομικής κατάστασης, Έντυπο Ατομικών Συνεδριών, Βεβαιώσεις, κλπ.). Π 2.3: Ημερολόγιο καταγραφής ενεργειών και επικοινωνιών προς όφελος των ωφελουμένων - Φόρμες επικοινωνίας – Βιβλίο Ραντεβού. Π 2.4 Έντυπο αξιολόγησης. ΠΕ 3: Παροχή Υπηρεσιών βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και διασφάλισης της κοινωνικής ένταξης των ωφελουμένων. Π 3.1: Αρχείο (έντυπο και ψηφιακό υλικό) δράσεων πληροφόρησης και δημοσιότητας / Υλοποίηση Πλάνου Δημοσιότητας. Π 3.2: Ετήσιες Εκθέσεις αποτελεσμάτων δράσεων κοινωνικής ένταξης.