Πρωτεϊνικές Λειτουργικές Μπάρες [ΣΔΟΥΚΟΣ ΑΕ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ] [ΗΠ1ΑΒ-0028224]
Άξονας: 1.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΠΕ
Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Καθώς η επιστήμη της διατροφής στρέφεται από την έννοια της "επαρκούς διατροφής" στην έννοια της "βέλτιστης διατροφής", αρχίζουν να διατίθενται στην αγορά νέα τρόφιμα με προστιθέμενη αξία, τα οποία μπορούν βοηθήσουν τους καταναλωτές να ανταπεξέλθουν πνευματικά και σωματικά. Ιδιαίτερα διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια, είναι η χρήση φυσικών προϊόντων γάλακτος με ενισχυμένη σύνθεση από άτομα με αυξημένες μεταβολικές ανάγκες. Η Ήπειρος είναι μια περιοχή με έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα, παράγοντας μεγάλες ποσότητες φρέσκου γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων. Στόχος της πρότασης είναι η αξιοποίηση τυρογάλακτος, ενός εξαιρετικά ρυπογόνου παραπροϊόντος της τυροκομήσεως, για την παραγωγή βιολειτουργικών προϊόντων (μπάρες διατροφής), ενισχυμένων με πρωτεΐνες και αμινοξέα, απομονωθέντων από τυρόγαλα της Ηπείρου. Η παραγωγή του προϊόντος θα βασιστεί σε σύγχρονες αναλυτικές τεχνικές και τεχνικές βιολογικής αξιολόγησης, συμβάλλοντας έτσι σε μια επιστημονικά ολοκληρωμένη προσέγγιση ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων. Η άμεση υλοποίηση των αποτελεσμάτων της θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στην εταιρεία συντονιστή και στις τοπικές βιομηχανίες τυροκομήσεως και στους μικροπαραγωγούς που θα παρέχουν την πρώτη ύλη για την ανάπτυξη του καινοτόμου προϊόντος.
.
Οι στόχοι του παρόντος έργου θα υλοποιηθούν σε τέσσερις σαφώς προσδιορισμένες και αλληλοσυνδεμένες ενότητες εργασίας (ΕΕ), και θα υπάρξουν παραδοτέα (Π) σε κάθε μία ενότητα χωριστά Ό τρόπος αλληλεπίδρασης των ενοτήτων εργασίας (ΕΕ) παρουσιάζεται και στο επισυναπτόμενο αρχείο με τίτλο: Σχήμα1 Οι στόχοι του παρόντος έργου θα υλοποιηθούν σε τέσσερις σαφώς προσδιορισμένες και αλληλοσυνδεμένες ενότητες εργασίας (ΕΕ), και θα υπάρξουν παραδοτέα (Π) σε κάθε μία ενότητα χωριστά Ό τρόπος αλληλεπίδρασης των ενοτήτων εργασίας (ΕΕ) παρουσιάζεται και στο επισυναπτόμενο αρχείο με τίτλο: Σχήμα1 ΕΕ1 Ταυτοποίηση και απομόνωση πρωτεϊνών και άλλων βιοδραστικών συστατικών από τυρόγαλα της περιοχής της Ηπείρου Δ1.1: Συλλογή τυρογάλακτος: Το τυρόγαλα περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό της λακτόζης και των οροπρωτεϊνών του γάλακτος, και επίσης διάφορα άλατα. Μερικά από τα θρεπιτκά που περιέχονται στο τυρόγαλο είναι πρωτεϊνες, πεπτίδια, λιπίδια, βιταμίνες και λακτόζη, η οποία είναι και η πιο άφθονη (4,5-5% w/v). Δεδομένου ότι η αναλογία των προαναφερθέντων συστατικών του τυρογάλακτος κυμαίνεται ανάλογα με τον τύπο του τυριού από το οποίο προέρχεται και κυρίως από το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του, θα συλλεχθεί τυρόγαλα από διαφορετικές γαλακτοπαραγωγικές και τυροκομικές μονάδες της περιοχής της Ηπείρου. Δ1.2: Ποιοτική και ποσοτική ανάλυση τυρογάλακτος διαφορετικής προέλευσης: Θα πραγματοποιηθεί χαρακτηρισμός των επιμέρους συστατικών της διαφορετικής προέλευσης τυρογάλακτος καθώς και ποσοτικοποίηση του πρωτεϊνικού κλάσματος και άλλων βιοδραστικών ενώσεων (ιχνοστοιχεία, αμινοξέα) με χρήση τεχνικών όπως υψηλης πιέσεως υγρή χρωματογραφία (HPLC), φασματοσκοπία ατομικής απορρόφησης ( ), κ.α.. Θα επιλεχθούν τα είδη τυρογάλακτος ή/και συνδυασμοί αυτών με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες και βιοδραστικά συστατικά ώστε να παρασκευαστούν μίγματα που θα συνδυάζουν τις ιδιότητες τους. Δ1.3: Απομόνωση πρωτεϊνών και βιοδραστικών ουσιών: Αφού επιλεγεί το "αποδοτικότερο" είδος τυρογάλακτος, θα απομονωθούν οι περιεχόμενες πρωτεϊνες και βιοδραστικές ουσίες με χρήση τεχνικών ηλεκτροφόρησης πρωτεϊνών (SDS/PAGE), υπερδιήθησης μέσω μεμβρανών και χρωματογραφίας HPLC. Μετά την ανάκτηση των πρωτεϊνών, θα πραγματοποιηθεί λυοφιλίωση ή εξάχνωση υπό κενό για την παραλαβή πρωτεϊνικού συμπυκνώματος (~85%) εμπλουτισμενου με βιοδραστικές ουσίες, το οποίο και θα παραδοθεί στην εταιρεία-συντονιστή. Δ1.4: Διαχείριση έργου: Περιλαμβάνεται ο αναλυτικός σχεδιασμός και η καταγραφή του συνόλου των ενεργειών, παραμέτρων και απαιτήσεων για την ομαλή και απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου. Προβλέπεται η κατάστρωση του Σχεδίου Διαχείρισης Έργου με τα ακόλουθα βήματα: 1. Συγκρότηση Ομάδας Διαχείρισης Έργου 2. Κατάρτιση Σχεδίου Διαχείρισης Έργου 3. Υποβολή και έγκριση Σχεδίου Διαχείρισης Έργου 4. Τροποποίηση Σχεδίου Διαχείρισης Έργου. Παραδοτέα Π1.1: Έκθεση αναφορικά με την συλλογή καθώς και την ποιοτική και ποσοτική ανάλυση τυρογάλακτος διαφορετικής προέλευσης. Π1.2: Πρωτεϊνικό συμπύκνωμα εμπλουτισμένο με βιοδραστικές ουσίες Π1.3: 1η Περιοδική έκθεση προόδου του έργου ΕΕ2: Παρασκευή βιολειτουργικών τροφίμων: μπάρες δημητριακών ή/και φρούτων με ενσωμάτωση συμπυκνωμένης πρωτεΐνης τυρογάλακτος Δ2.1: Ενσωμάτωση βιοδραστικού πρωτεϊνικού συμπυκνώματος σε μπάρες δημητριακών ή/και φρούτων: Θα γίνει χρήση του πρωτεϊνικού συμπυκνώματος από την Δ1.3, το οποίο θα ενσωματωθεί σε μπάρες δημητριακών ή/και φρούτων. Το συμπύκνωμα αυτό, θα προστεθεί σε διάφορες συγκεντρώσεις και αναλογίες, με σκοπό την παρασκευή ενός νέου ενισχυμένου διατροφικά συμπληρώματος υδατάνθρακα-πρωτείνης. Θα προκύψουν αρκετά παρασκευάσματα τα οποία και θα αξιολογηθούν στην συνέχεια. Δ2.2: Προσδιορισμός βαθμού σταθερότητας της μπάρας μετά την προσθήκη του βιοδραστικού πρωτεϊνικού συμπυκνώματος: Θα πραγματοποιηθεί προσδιορισμός του βαθμού σταθερότητας των διαφορετικών παρασκευασμάτων μπάρας μετά την ενσω
-
CO02.Παραγωγικές επενδύσεις: Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν επιχορηγήσεις
-
CO26.Έρευνα, καινοτομία: Αριθμός επιχειρήσεων που συνεργάζονται με ερευνητικά ιδρύματα