Παραγωγή καινοτόμων οίνων Ντεμπίνας με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και θειώδη και βελτιωμένα διατροφικά χαρακτηριστικά
Άξονας: 1.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΠΕ
Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Η παρούσα πρόταση στοχεύει στην ανάπτυξη πρωτοκόλλων οινοποίησης, προς παραγωγή οίνων ποικιλίας Ντεμπίνα με καινοτόμες ιδιότητες ως προς το περιεχόμενό τους σε αιθανόλη, θειώδη και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, καθώς και οίνους υψηλότερης διατροφικής αξίας (υπερποτά). Προς τούτο θα συνεργαστούν δύο επιχειρήσεις εδραζόμενες στην Περιφέρεια Ηπείρου και δύο ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που θα υλοποιήσουν τα ακόλουθα: 1) Παραγωγή οίνων ποικιλίας Ντεμπίνα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αιθανόλη από συνδυασμούς οινοποιητικών ζυμών ή/και του βακτηρίου Zymomonas mobilis. 2) Απομόνωση και χαρακτηρισμός οξυγαλακτικών βακτηρίων με αντιμικροβιακή δράση από γλεύκος ποικιλίας Ντεμπίνα και παραγωγή οίνων (χαμηλής και υψηλής περιεκτικότητας σε αιθανόλη) με μειωμένη συγκέντρωση θειωδών, μέσω χρήσης των παραπάνω βακτηρίων και χυμού των καρπών αρώνιας, ως αντιοξειδωτικού αντιδραστηρίου. 3) Αξιολόγηση όλων των οίνων μέσω χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων καθώς επίσης και ελέγχου των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών. 4) Πραγματοποίηση πιλοτικών οινοποιήσεων με τα αποδοτικότερα πρωτόκολλα ζυμώσεων.
-
-
-
CO02.Παραγωγικές επενδύσεις: Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν επιχορηγήσεις
-
CO26.Έρευνα, καινοτομία: Αριθμός επιχειρήσεων που συνεργάζονται με ερευνητικά ιδρύματα