Καινοτόμες προσεγγίσεις αξιοποίησης και συγκριτικά πλεονεκτήματα του Τυρογάλακτος αιγοπρόβειας προέλευσης της περιφέρειας Ηπείρου
Άξονας: 1.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΠΕ
Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Στην περιφέρεια Ηπείρου παράγεται περίπου το 20% του τυρογάλακτος αιγοπρόβειας προέλευσης στη χώρα μας. Το τυρόγαλα αυτό διοχετεύεται σε χρήσεις με χαμηλή προστιθέμενη αξία ή απορρίπτεται στο περιβάλλον. Είναι απαραίτητη η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του αιγοπρόβειου τυρογάλακτος για να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα προϊόντα αγελαδινής προέλευσης. Η ερευνητική μας ομάδα που αποτελείται από μία εταιρεία που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην παραγωγή προϊόντων από τυρόγαλα αιγοπρόβειας προέλευσης και τρία ερευνητικά ιδρύματα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Γάλακτος Ιωαννίνων-ΕΛΓΟ, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ) εκτιμά ότι είναι επιτεύξιμοι οι ακόλουθοι στόχοι: α) ο εντοπισμός ανοσορυθμιστικών και αντιυπερτασικών συστατικών, β) η βελτίωση της θερμικής σταθερότητας των πρωτεϊνικών συμπυκνωμάτων τυρογάλακτος, γ) η μετατροπή της λακτόζης σε γαλακτοολιγοσακχαρίτες και δ) η ανάπτυξη εδώδιμων μεμβρανών με πρώτη ύλη το τυρόγαλα. Η επίτευξη των παραπάνω στόχων που έχουν έναν πολύ υψηλό βαθμό καινοτομίας θα οδηγήσει σε χρήσεις του τυρογάλακτος αιγοπρόβειας προέλευσης με υψηλή προστιθέμενη αξία.
-
-
-
CO02.Παραγωγικές επενδύσεις: Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν επιχορηγήσεις
-
CO26.Έρευνα, καινοτομία: Αριθμός επιχειρήσεων που συνεργάζονται με ερευνητικά ιδρύματα