Καινοτόμες προσεγγίσεις αξιοποίησης και συγκριτικά πλεονεκτήματα του Τυρογάλακτος αιγοπρόβειας προέλευσης της περιφέρειας Ηπείρου [ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ] [ΗΠ1ΑΒ-0028208]
Άξονας: 1.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΠΕ
Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Στην περιφέρεια Ηπείρου παράγεται περίπου το 20% του τυρογάλακτος αιγοπρόβειας προέλευσης στη χώρα μας. Το τυρόγαλα αυτό διοχετεύεται σε χρήσεις με χαμηλή προστιθέμενη αξία ή απορρίπτεται στο περιβάλλον. Είναι απαραίτητη η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του αιγοπρόβειου τυρογάλακτος για να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα προϊόντα αγελαδινής προέλευσης. Η ερευνητική μας ομάδα που αποτελείται από μία εταιρεία που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην παραγωγή προϊόντων από τυρόγαλα αιγοπρόβειας προέλευσης και τρία ερευνητικά ιδρύματα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Γάλακτος Ιωαννίνων-ΕΛΓΟ, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ) εκτιμά ότι είναι επιτεύξιμοι οι ακόλουθοι στόχοι: α) ο εντοπισμός ανοσορυθμιστικών και αντιυπερτασικών συστατικών, β) η βελτίωση της θερμικής σταθερότητας των πρωτεϊνικών συμπυκνωμάτων τυρογάλακτος, γ) η μετατροπή της λακτόζης σε γαλακτοολιγοσακχαρίτες και δ) η ανάπτυξη εδώδιμων μεμβρανών με πρώτη ύλη το τυρόγαλα. Η επίτευξη των παραπάνω στόχων που έχουν έναν πολύ υψηλό βαθμό καινοτομίας θα οδηγήσει σε χρήσεις του τυρογάλακτος αιγοπρόβειας προέλευσης με υψηλή προστιθέμενη αξία.
.
*υποδηλώνει τον Φορέα που έχει την Επιστημονική ευθύνη για τη συγκεκριμένη ενότητα εργασίας Ενότητα Εργασίας 1: Αξιολόγηση των βιοενεργών συστατικών του τυρογάλακτος αιγοπρόβειας προέλευσης με έμφαση σε αυτά με ανοσοτροποποιητικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες Διάρκεια: 36 Μήνες (Μήνες 1-36 από την έναρξη) Συμμετέχοντες φορείς: ΓΠΑ*-ΗΠ Στόχος: Εντοπισμός βιοενεργών συστατικών του τυρογάλακτος αιγοπρόβειας προέλευσης, συγκριτική αξιολόγηση ανοσορυθμιστικών και αντιυπερτασικών ιδιοτήτων. Στα πλαίσια της ΕΕ1 θα μελετηθούν οι ανοσορυθμιστικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες του τυρογάλακτος συναρτήσει τριών παραγόντων 1) την περιοχή παραγωγής (εντός ή εκτός περιφέρειας Ηπείρου) 2) την εποχικότητα (στάδιο γαλακτικής περιόδου) και 3) την προέλευση του (πρόβεια, αίγεια ή αγελαδινή). Θα αξιολογηθεί η επίδραση των τριών αυτών παραγόντων και θα επιχειρηθεί απομόνωση και αξιολόγηση πεπτιδίων με αυξημένες ενεργότητες ως προς τις παραπάνω ιδιότητες. Επιπλέον θα αξιολογηθούν και τα εμπορικά σκευάσματα του εταιρικού φορέα ως προς τις ίδιες ιδιότητες Παραδοτέα: 1.1: Έκθεση αναφοράς για την αξιολόγηση των βιοενεργών συστατικών του τυρογάλακτος με έμφαση σε αυτά με ανοσοτροποποιητικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες: (παράδοση στον μήνα 36). 1.2: Υποβολή εργασίας για δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό ή σε πρακτικό διεθνούς συνεδρίου με αποτελέσματα της ΕΕ1: (παράδοση στον μήνα 36). Ενότητα Εργασίας 2: Θερμική σταθερότητα Ηπειρωτικών συμπυκνωμάτων πρωτεϊνών τυρογάλακτος αιγοπρόβειας προέλευσης Διάρκεια: 36 Μήνες (Μήνες 1-36 από την έναρξη) Συμμετέχοντες φορείς: ΓΠΑ-ΗΠ* Στόχος: Μελέτη και βελτίωση της θερμικής σταθερότητας των διαφορετικών τύπων Ηπειρωτικών συμπυκνωμάτων πρωτεϊνών τυρογάλακτος αιγοπρόβειας προέλευσης, και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων σε συνθήκες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Στα πλαίσια της ΕΕ2 θα πραγματοποιηθεί λεπτομερής μελέτη του ανόργανου, του πρωτεϊνικού κλάσματος και της κατατομής των πτητικών τους συστατικών (χρωματογραφία σε συνδυασμό με φασματομετρία μαζών) των διάφορων τύπων Ηπειρωτικών συμπυκνωμάτων πρωτεϊνών τυρογάλακτος κατά τα διάφορα στάδια παραγωγής τους σε συνδυασμό με την διερεύνηση της θερμικής τους συμπεριφοράς, σε διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας, συγκέντρωσης και pH. Παράλληλα, θα μελετηθούν και άλλα εμπορικά προϊόντα αυτής της κατηγορίας. Θα διερευνηθεί η επίδραση χηλωτικών παραγόντων (κιτρικά, EDTA, πολυφωσφορικά) στην κατατομή των ανόργανων συστατικών των προϊόντων αυτών και στη θερμική τους συμπεριφορά σε διαφορετικές θερμοκρασίες, συγκεντρώσεις και pH. Στη συνέχεια θα εφαρμοσθεί ελεγχόμενη προσθήκη του χηλωτικού παράγοντα που θα επιλεγεί σε τυρόγαλα Φέτας, με σκοπό την παρασκευή σε εργαστηριακή κλίμακα συμπυκνώματος πρωτεϊνών τυρογάλακτος (υπερδιήθηση/διήθηση, λυοφιλίωση) με τροποιημένη σύσταση. Το αποτέλεσμα των εργαστηριακών παρασκευών θα αξιολογηθεί ως προς τις λεπτομερείς κατατομές των πρωτεϊνών, των πτητικών και των ανόργανων συστατικών καθώς και με τις δοκιμές θερμικής σταθερότητας, όπως εφαρμόσθηκαν στις προηγούμενες φάσεις της ΕΕ2. Στην τελική φάση της ΕΕ2 θα μεταφερθεί σε πιλοτική κλίμακα το πρωτόκολλο που θα έχει αναπτυχθεί κατά την εργαστηριακή μελέτη. Παραδοτέα: 2.1: Έκθεση αναφοράς για τη μελέτη της θερμικής συμπεριφοράς των πρωτεϊνικών συμπυκνωμάτων: (παράδοση στον μήνα 24). 2.2: Έκθεση αναφοράς για την επίδραση της τροποποίησης της σύστασης του τυρογάλακτος στη μελέτη της θερμικής συμπεριφοράς των πρωτεϊνικών συμπυκνωμάτων : (παράδοση στον μήνα 36). 2.3: Υποβολή εργασίας για δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό ή σε πρακτικό διεθνούς συνεδρίου με αποτελέσματα της ΕΕ2: (παράδοση στον μήνα 36). Ενότητα Εργασίας 3: Μελέτη της αξιοποίησης του τυρογάλακτος αιγοπρόβειας προέλευσης μέσω ενζυμικών αντιδράσεων, με έμφαση στην παραγωγή γαλακτοολιγοσακχαριτών Διάρκεια: 24 Μήνες (Μήνες 7-30 από έναρξη του έργου) Συμμετέχοντες φορείς ΣΧΜ_ΕΜΠ*- ΗΠ Στόχος: Καθορισμός των βέλτιστων συνθηκών της ενζυμικής μετατροπής της λακτόζης του τυρογάλακτος σε GO
-
CO02.Παραγωγικές επενδύσεις: Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν επιχορηγήσεις
-
CO26.Έρευνα, καινοτομία: Αριθμός επιχειρήσεων που συνεργάζονται με ερευνητικά ιδρύματα