Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Διευθέτηση Ρέματος Αμμοτόπου
Άξονας: 2.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €336,702.22
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €336,702.22
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Το έργο αφορά τη διευθέτηση σε οριοθετημένο τμήμα υδατορέματος, εντός σχεδίου του οικισμού Αμμότοπος στη Δημοτική Ενότητα Ξηροβουνίου του Δήμου Αρταίων. Το οριοθετημένο τμήμα του υδατορέματος αναπτύσσεται σε συνολικό μήκος της τάξης των 344 μ. και συγκεκριμένα από την περιοχή «Μαλαμή» έως την περιοχή «Καλόγηρος». Το εν λόγω έργο στοχεύει άμεσα την αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού και την επίλυση προβλημάτων προσπελασιμότητας των ιδιοκτησιών που δημιουργούνται κατά την περίοδο βροχοπτώσεων.
Κρισιμότητα
Το έργο έρχεται να επιλύσει ένα φάσμα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του οικισμού, οι επιχειρήσεις καθώς και οι επισκέπτες, τα οποία υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα διαβίωσης. Το πρόβλημα αποτελεί χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, η οποία τίθεται σε κίνδυνο και ζητά την επίλυση του προβλήματος με μόνιμες κατασκευαστικές παρεμβάσεις - το οποίο έχει καταγραφεί και στην αριθμ. 8/2016 απόφαση Τ.Σ. Αμμοτόπου. Πρωταρχικός στόχος είναι η πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων και η προστασία των κατοίκων. Η προσπελασιμότητα των ιδιοκτησιών κατά τη χειμερινή περίοδο διακόπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ενώ είναι αδύνατη η κίνηση οχημάτων. Σχετικά με την ένταση των προβλημάτων που καταγράφονται στον οικισμό πρέπει να αναφερθεί η περιβαλλοντική υποβάθμιση που δημιουργεί το υπάρχον ρέμα, όντας αδιαμόρφωτο και επικίνδυνο καθώς δημιουργούνται εστίες μόλυνσης από φερτά υλικά που εναποτίθενται στην ευρύτερη περιοχή, κατά τις περιόδους βροχοπτώσεων. Παράλληλα, επισημαίνεται η υποβάθμιση του τοπίου καθώς το ρέμα παραμένει έως σήμερα αδιαμόρφωτο και λειτουργεί ως φραγμός. Με την ολοκλήρωση της Πράξης και τη διευθέτηση αυτού θα δοθεί η δυνατότητα μελλοντικής διαμόρφωσης κοινόχρηστου χώρου παράλληλα, στο ρέμα με σημεία θέασης και στάσης σε φυσικό τοπίο. Χαρακτηριστικά, η επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου διαφαίνονται από την αρ. πρωτ. 24179/1204/27-02-2018 απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου για την κήρυξη της Τ.Κ. Αμμοτόπου και την αρ. πρωτ. 704/01-02-2015 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη της Π.Ε. Άρτας (συνολικά). Επιπρόσθετα, το έργο έχει ενταχθεί και στον Άξονα 1 «Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής», κωδ. Μέτρου 1.1. «Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος & Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής», κωδικός Στόχου 1.1.1. «Προστασία φυσικού περιβάλλοντος- Προστασία και διαχείριση υδάτινων πόρων -Πολιτική προστασία» και Δράση 1.1.1 «Διαμόρφωση ρέματος Τ.Κ. Αμμοτόπου» του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου Αρταίων.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Διευθέτηση οριοθετημένου τμήματος υδατορέματος εντός οικισμού Αμμοτόπου (θέση Μαλαμή ως θέση Καλόγηρος) σε συνολικό μήκος 344 μ. 
Δείκτες Εκροών
  • 08711.Έκταση προστατευόμενης περιοχής από έργα αντιπλημμυρικής προστασίας
  • CO20.Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων: Πληθυσμός που ωφελείται από αντιπλημμυρικά μέτρα
Δείκτες Αποτελέσματος
  • T1616.ΈΚΤΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2007/60/ΕΚ

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.