Υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και Υπηρεσιών Κατ’ οίκον Νοσηλείας από το Γ.Ν Ιωαννίνων "Γ. Χατζηκώστα"
Άξονας: 5.ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Το έργο αφορά στην παροχή από το Γενικό Νοσοκομείο ""Γ. Χατζηκώστα"" Ιωαννίνων υπηρεσιών ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών Κατ’ Οίκον Νοσηλείας που θα καλύπτουν πληθυσμό 112.486 κατοίκων (διευρυμένος Δήμος Ιωαννιτών, 2011). Ο ωφελούμενος πληθυσμός θα είναι ψυχικά πάσχοντες που δεν έχουν τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης ψυχικής υγείας από το υπάρχον σύστημα ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τα σήμερα ενδεδειγμένα ψυχοθεραπευτικά δεδομένα, η αναλογία περιστατικών ανά θεραπευτή πρέπει να είναι μικρή (1:10-1:15). Αυτό οφείλεται στην συχνότητα των επισκέψεων, τη βαρύτητα των περιστατικών και τις ανάγκες που ο κάθε θεραπευτής καλείται να αντιμετωπίσει. Σε τέτοιες συνθήκες θεραπείας, οι ειδικοί θα πρέπει να παρακολουθούν ασθενείς για παρατεταμένες χρονικές περιόδους εφ' όσον είναι απαραίτητο και να παρέχουν υπηρεσίες όπως π.χ. εκπαίδευση σε καθημερινές δεξιότητες. Η μονάδα που προβλέπεται να λειτουργήσει στο πλαίσιο του παρόντος έργου αναμένεται να εξυπηρετεί περίπου περιπτώσεις 60 μηνιαίως. Τα αναμενόμενα οφέλη θα είναι η αποφυγή του εγκλεισμού των ασθενών σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, η μη απομάκρυνσή τους από το οικογενειακό τους περιβάλλον και τον κοινωνικό τους χώρο, η στήριξη της οικογένειας των ασθενών και η καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος που προκύπτει κυρίως από τον εγκλεισμό στο ψυχιατρικό νοσοκομείο και βαραίνει τους ασθενείς και το οικογενειακό τους περιβάλλον ψυχικά και οικονομικά. Η έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση των βαρύτερων περιστατικών που θα καλύπτει η υπηρεσία θα οδηγήσει σε αποφυγή υποτροπών και εγκλεισμού των ασθενών στο νοσοκομείο, άρα και αποφυγή του κόστους μιας δευτεροβάθμιας ή και τριτοβάθμιας νοσηλείας για το δημόσιο σύστημα υγείας. Τούτο θα συνεισφέρει και στην αποσυμφόρηση της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, μιας ιδιαίτερα επιβαρυμένης κλινικής, η οποία βρίσκεται πολύ συχνά σε πληρότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αδιέξοδη κατάσταση για τα σοβαρά περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας. Ο ωφελούμενος πληθυσμός θα ενημερώνεται και θα παραπέμπεται από όλο το δίκτυο Ψυχικής Υγείας του Νομού Ιωαννίνων. Επίσης θα αναπτυχθεί συνεργασία με τον Δήμο και τις υπηρεσίες ενημέρωσης του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό θα οργανωθούν και σχετικές εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
ΟΙ "Υπηρεσίες ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσίες νοσηλείας κατ΄ οίκον" του ΓΝ Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» κρίνονται αναγκαίας λόγω επιδημιολογικών στοιχείων για την κατάσταση της ψυχικής υγείας του ελληνικού πληθυσμού. Για την ακρίβεια, τα πιο πρόσφατα και αξιόπιστα στοιχεία προέρχονται από την πρόσφατη έρευνα σε τυχαίο δείγμα 4900 ατόμων ηλικίας 18-74 ετών. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το 14% των Ελλήνων (1.200.000 άτομα), πάσχουν από κάποια «συνήθη» ψυχική διαταραχή, συνήθως κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή. Στους μισούς από αυτούς, (7% ή περίπου 600.000 άτομα), η ψυχική διαταραχή είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτείται θεραπευτική παρέμβαση. Εν τούτοις, μόνο το 25% από αυτούς έχει επαφή με ψυχίατρο για το πρόβλημά του, ενώ μόνο το 50% έχει συζητήσει το θέμα με τον οικογενειακό του γιατρό. Σε τοπικό επίπεδο, το 1992 διεξήχθη μια επιτόπια έρευνα στο νομό Ιωαννίνων από τον Οδ. Μουζά (1996) και πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων και σε 99 κοινότητες του νομού. Το δείγμα αποτέλεσαν 1.986 άτομα ηλικίας 18-65 ετών επιλεγμένα με τυχαίο τρόπο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες παρουσίασαν υψηλότερα ποσοστά ψυχοπαθολογίας από τους άνδρες (25,8% και 15,8% αντίστοιχα). Οι κάτοικοι της πόλης εμφάνισαν επίσης υψηλότερο ποσοστό ψυχοπαθολογίας από τους κατοίκους των κοινοτήτων (23,8% προς 21,5%). Αυξημένη ψυχοπαθολογία παρατηρήθηκε στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, στα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, σε περιπτώσεις χηρείας και στους παλιννοστούντες, καθώς και τα ψυχοπιεστικά γεγονότα ζωής βρέθηκε να έχουν ιδιαίτερη σημασία στην εμφάνιση ψυχοπαθολογίας. Σχετικά με την επικράτηση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, οι γυναίκες παρουσιάζουν διπλάσια ποσοστά από τους άνδρες (18,4% έναντι 9,5%). Την εμφάνιση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας βρέθηκε να επηρεάζουν τα ψυχοπιεστικά γεγονότα ζωής, η παλιννόστηση, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και η κατάσταση της χηρείας , όπως και στην περίπτωση της γενικής ψυχοπαθολογίας (Μουζάς, 1996) (Δρ. Κωνσταντίνος Ευθυμίου: Σημειώσεις για το μάθημα Επιδημιολογία στην(Κοινοτική) Κλινική Ψυχολογία, Νοέμβριο 2012 ΕΚΠΑ, ΨΧ51). Ενδεικτική της αναγκαιότητας της πράξης είναι και η αύξηση στη ζήτηση των υπηρεσιών του ΚΨΥ καθώς από τα 3.500 περιστατικά περίπου που εξυπηρέτησε το 2013, κατά το έτος 2017 εξυπηρέτησε πάνω από 6.000 περιστατικά. Με βάση τα παραπάνω είναι προφανής η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ειδικά κατά τα έτη της οικονομικής κρίσης. Με την αριθ. πρωτ Γ3α/Γ.Π.οικ. 71805/21-9-2018 εγκρίθηκε από άποψη σκοπιμότητας η ανάπτυξη Υπηρεσιών "Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον" στα Ιωάννινα από το ΓΝ Ιωαννίνων "Γ. Χατζηκώστα". Στόχος να ανταποκριθεί στην ανωτέρω ζήτηση, ο Ψυχιατρικός τομέας του ΓΝ Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» αναπτύσσοντας και προσφέροντας υπηρεσίες ποσοτικές όσο και ποιοτικές προς την κατεύθυνση της κατ’ οίκον νοσηλείας και ειδικής φροντίδας ψυχικής υγείας.
ΠΕ 1: Διαδικασίες Έναρξης και Προετοιμασία της Πράξης Π1.1 : Ενημέρωση 6ης ΥΠΕ για την πρόσληψη προσωπικού Π1.2: Φάκελος εργαζομένων (συμβάσεις με προσωπικό, κλπ) Π1.3: Παρουσιολόγια εργαζομένων Π1.4: Φάκελος με τις ενέργειες δημοσιότητας (άρθρα προς δημοσίευση για την ενημέρωση της κοινότητας σχετικά με την λειτουργία της Μονάδας) ΠΕ 2: Λειτουργία Μονάδας Κατ' Οίκον Νοσηλείας Π2.1 : Φάκελος επιλογής ωφελούμενων ασθενών Π2.2 : Ημερολόγιο καταγραφής ενεργειών και επικοινωνιών προς όφελος των ωφελουμένων - Βιβλίο Ραντεβού- Αρχείο Μετακινήσεων προσωπικού Π2.3 : Φάκελος ανά ωφελούμενο (Έντυπο Συγκατάθεσης, Έντυπο Κοινωνικού Ιστορικού, Βεβαιώσεις, Ψυχιατρική γνωμάτευση κλπ.) και αρχείο παροχής υπηρεσιών με όλες τις ατομικές συνεδρίες με τον άμεσα ωφελούμενο Π2.4 : Αρχείο παροχής υπηρεσιών με τις συνεδρίες συμβουλευτικής και υποστήριξης από όλες τις συνθέσεις ειδικοτήτων (ειδικά με τις ειδικότητες του ψυχολόγου και του κοινωνικού λειτουργού), σε μέλη του οικείου περιβάλλοντος των ωφελουμένων Π2.5 : Δράσεις Ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινότητας (ανακοινώσεις, λίστα συμμετεχόντων (όπου εφαρμόζεται), παρουσιάσεις, οπτικό υλικό κτλ). Π2.6 : Βιβλίο επικοινωνίας/δικτύωσης – Λίστα συνεργαζόμενων φορέων (Έντυπα ενεργειών διασύνδεσης και δικτύωσης) Επίσης, θα γίνει προμήθεια 5θέσιου οχήματος για τις μετακινήσεις της ΕΘΟ με κυβισμό 1200cc-1600cc.