Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Ηπείρου, με έδρα τα Ιωάννινα
Άξονας: 5.ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Αντικείμενο του παρόντος έργου, με δικαιούχο το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), είναι η χρηματοδότηση για 24 μήνες της μισθοδοσίας εξειδικευμένου προσωπικού 8 ατόμων (1 οικονομολόγος, 1 νομικός, 1 απόφοιτος τμήματος διοίκησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, 1 εκπαιδευτικός με ειδίκευση στην εκπαίδευση ενηλίκων, 1 γεωπόνος, 1 εμπειροτέχνης μελισσοκομίας, 1 εκπαιδευτικός αγγλικής γλώσσας και 1 εκπαιδευτικός πληροφορικής, πλήρους ή μερικής απασχόλησης) για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής (επαν)ένταξης ατόμων που έχουν απεξαρτηθεί ή βρίσκονται στην διαδικασία απεξάρτησης στην Περιφέρεια Ηπείρου. Ο αριθμός των (απ)εξαρτημένων ατόμων που δεν μπορούν να ενσωματωθούν κοινωνικά κι επαγγελματικά συνεχώς διευρύνεται τα τελευταία χρόνια, δεδομένου τόσο του νεότερου πληθυσμού που εμπλέκεται στο χώρο τόσο των νόμιμων όσο και των παράνομων εξαρτήσεων, αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Η αρχή που διέπει την θεραπευτική παρέμβαση είναι η ενδυνάμωση των λειτουργικών πλευρών του ατόμου, η ενίσχυσή του με όλους τους δυνατούς τρόπους και η παράλληλη παρέμβαση στα δυσλειτουργικά του χαρακτηριστικά. Δίνεται έμφαση στην καλλιέργεια και στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων με σκοπό την εύρεση εργασίας και τη διασφάλιση παραμονής σε αυτήν. Σημαντικός παράγοντας προσωπικής ανάπτυξης και ενεργοποίησης για αλλαγή αποτελεί η επανασύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία. Στόχο του έργου αποτελεί η βελτίωση και ανάπτυξη της εκπαιδευτικής κατάστασης και της επαγγελματικής εξειδίκευσης, η ομαλή ένταξη στον εργασιακό χώρο και η ανάπτυξη των προσωπικών ενδιαφερόντων.
Βασικός στόχος των δράσεων επανένταξης είναι η άρση των αιτιών του κοινωνικού αποκλεισμού των πρώην χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών που ολοκληρώνουν το κύριο μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας (θεραπευτική κοινότητα) επανασυνδέοντας τους με την εκπαιδευτική διαδικασία και υποστηρίζοντας τους στην επιστροφή τους στην αγορά εργασίας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αφορούν τόσο νομικές και οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν συσσωρεύσει κατά τη διάρκεια της εμπλοκής τους με τη χρήση όσο και βασικές ελλείψεις σε δεξιότητες απαραίτητες για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Αναλύοντας τα στοιχεία των ανθρώπων που έχουν προσεγγίσει το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ κατά την δεκαετή του παρουσία στα Ιωάννινα παρατηρούμε ότι ένα σταθερό πρόβλημα της κοινωνικής τους επανένταξης αποτελεί η διακοπή της τυπικής εκπαίδευσης και η γενικότερη έλλειψη δεξιοτήτων απαραίτητων στην ένταξη στην αγορά εργασίας. Ειδικά κάτω από της παρούσες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες το φάσμα της ανεργίας αποτελεί τον σημαντικότερο κίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει στην υποτροπή.
Π1.1 : Φάκελος αρχείου διαδικασίας στελέχωσης με προσωπικό και συμβάσεις Π1.2 : Φάκελος αρχείου διαδικασίας ενοικίασης ακινήτου και μισθωτήριο συμβόλαιο Π 2.1 : Αρχείο Έρευνας δράσης/Εκτίμησης Αναγκών Π 2.2 : Φάκελος με αρχείο ενεργειών δημοσιοποίησης των δράσεων Π 2.3 : Φάκελος με αρχείο ενεργειών δικτύωσης της μονάδας Π 3.1: Αρχεία Υλοποίησης φυσικού αντικειμένου: Ποσοτικές και ποιοτικές απολογιστικές εκθέσεις των δράσεων Κοινωνικής Ένταξης (Αριθμός ατόμων υπό κατάρτιση. Αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν υπηρεσίες νομικής και οικονομοτεχνικής ενημέρωσης και συμβουλευτικής. Αριθμός καταρτισμένων επιχειρηματικών πλάνων. Αριθμός κοινωνικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προφίλ των εξυπηρετουμένων.) Παρουσιολόγιο στελεχών. Mητρώο ωφελούμενων που λαμβάνουν υπηρεσίες με σκοπό την επανένταξη και περιγραφή των παρεχόμενων υπηρεσιών. Π4.1: Αρχείο καταγραφής συστήματος αξιολόγησης. Π 4.2: Αρχείο αποτελεσμάτων αξιολόγησης συνολικής λειτουργίας.