Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Πιλοτικές Ψηφιακές Εφαρμογές Έξυπνης Πόλης για το Δήμο Ιωαννιτών
Άξονας: 1.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΠΕ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €475,312.84
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €475,312.84
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Το έργο αφορά στην υλοποίηση μίας ενοποιημένης πλατφόρμας έξυπνης πόλης, μέσω της οποίας θα παρέχονται δεδομένα και υπηρεσίες προς τους πολίτες, τους επισκέπτες, τις επιχειρήσεις και τα στελέχη του Δήμου Ιωαννιτών για τομείς όπως: • Αποκομιδή των απορριμμάτων. • Περιβαλλοντικά δεδομένα. • Θέσεις παρόδιας στάθμευσης. • Δημόσιος ηλεκτροφωτισμός. • Κατανάλωση ρεύματος σε δημόσια κτίρια. • Δεδομένα πολεοδομικού ενδιαφέροντος. • Τουριστική προβολή. Βασική επιδίωξη είναι η πλατφόρμα να παρέχει κέντρο ελέγχου λειτουργίας με ταμπλό ενδείξεων (dashboards), όπου θα αποτυπώνεται η συνολική εικόνα των λειτουργιών του έργου με εύληπτο και κατανοητό τρόπο στην ίδια οθόνη, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η λειτουργική πολυπλοκότητα μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου και να υποβοηθηθεί η λήψη αποφάσεων των υπευθύνων στη βάση των «πραγματικών - ζωντανών» δεδομένων. Η Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης θα είναι ανοικτής αρχιτεκτονικής και βασισμένη στο διαδικτυακό/υπολογιστικό "νέφος" (cloud based), θα επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων από τα συστήματα του Δήμου, καθώς και από διάφορες διασυνδεδεμένες συσκευές που θα είναι τοποθετημένες σε υποδομές της πόλης, κάνοντας χρήση της διαδικτυακής διασύνδεσης και μεταφέροντας την πληροφορία στο νέφος. Η Πλατφόρμα θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα των τεχνολογιών Διαδικτύου Πραγμάτων (Internet of Things - IoT) διασυνδέοντας πολίτες, διαδικασίες, δεδομένα και αντικείμενα προκειμένου να επιτυγχάνεται η παρακολούθηση όλων των παραγόντων που επιδρούν στη ζωή της πόλης.
Κρισιμότητα
Σύμφωνα με το νέο μοντέλο πόλης με τον όρο έξυπνη πόλη (smart city) περιγράφεται η πόλη που ενσωματώνει καινοτόμες λύσεις και πολιτικές, οι οποίες επηρεάζουν και αναβαθμίζουν διάφορους τομείς που έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής, την εξυπηρέτηση του πολίτη, τη διοικητική ικανότητα του Δήμου, την ηλεκτρονική και συμμετοχική διακυβέρνηση, στοχεύοντας στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Περιλαμβάνει ακόμα πολιτικές που προάγουν τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και οδηγούν σε διαφάνεια για τις πολιτικές και τις λαμβανόμενες αποφάσεις Ως βιώσιμη ή αειφόρος πόλη (sustainable city) δηλώνεται η πόλη που συμβάλλει στη μείωση των παραγόμενων ρύπων και απορριμμάτων, με αποδοτικότερη χρήση των πόρων της (υλικό και ανθρώπινο δυναμικό), ενώ παράλληλα διαθέτει την απαραίτητη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κρίσεων από φυσικούς και άλλους κινδύνους, στοχεύοντας στην ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη, χωρίς να επιβαρύνονται οι μελλοντικές γενιές. Επιπλέον, στόχος της πράξης είναι η υιοθέτηση συστημάτων ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων ώστε να μειωθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης των υποθέσεων του Δήμου, να ελαχιστοποιηθεί το χάρτινο έγγραφο και να υπάρχει χρήση των ηλεκτρονικών υπογραφών σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό στις υπηρεσίες του Δήμου. Τα κύρια της χαρακτηριστικά της πλατφόρμας έξυπνης πόλης θα είναι: • Έτοιμη για Big Data. Η πλατφόρμα θα χρησιμοποιεί σύγχρονες προσεγγίσεις για την αποθήκευση μεγάλων, έγκαιρων, offline και προϋπολογισμένων δεδομένων. • Ευέλικτη και προσαρμόσιμη. Η πλατφόρμα θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί ως μία εύκολη στην χρήση εφαρμογή με γρήγορο αναπτυξιακό κύκλο. • Ανοιχτή πλατφόρμα. Η πλατφόρμα θα είναι πλήρως ανοικτή για ενσωμάτωση σε συστήματα τρίτου μέρους και να παρέχεται ισχυρό API. • η υποστήριξη υψηλού επιπέδου ελέγχου με προσαρμοσμένα σενάρια. Η πλατφόρμα θα διαθέτει ισχυρό μηχανισμό κανόνων επιχειρηματικού προσανατολισμού που θα χρησιμοποιείται για την εκτέλεση σεναρίων πόλης.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα

Τα παραδοτέα του έργου είναι τα ακόλουθα:
1.    Πλατφόρμα έξυπνης πόλης (Smart City Platform) (IoT Middleware)
2.    Εφαρμογή παρακολούθησης κάδων βιοαποβλήτων και ελέγχου πληρότητας υπόγειων κάδων, με δυνατότητα παρακολούθησης του τρόπου αποκομιδής των απορριμμάτων
3.    Εφαρμογή συλλογής και διαχείρισης περιβαλλοντικών δεδομένων με την εγκατάσταση περιβαλλοντικών αισθητήρων
4.    Εφαρμογή τηλεπαρακολούθησης και τηλεδιαχείρισης ηλεκτροφωτισμού
5.    Εφαρμογή παρακολούθησης της κατανάλωσης ρεύματος σε δημόσια κτίρια με την χρήση κατάλληλων ψηφιακών αναλυτών
6.    Εφαρμογή διαχείρισης δεδομένων πολεοδομικού ενδιαφέροντος και ψηφιοποίηση αυτών
7.    Εφαρμογή τουριστικής προβολής (Tourism Mobile Αpp) με τη χρήση έξυπνων αισθητήρων τύπου «beacon»
8.    Διαδικτυακή πύλη προβολής δεδομένων έξυπνης πόλης προς τους πολίτες
9.  Υποδομή καινοτόμων εφαρμογών (IoT Infrastructure) - Social Wifi

Το σύνολο του πηγαίου κώδικα και το σχήμα της βάσης που θα παραχθεί στα πλαίσια των υπηρεσιών υλοποίησης λογισμικού, θα αποτελούν παραδοτέα του έργου, θα συνοδεύονται από αναλυτική τεκμηρίωση και θα διατίθενται με άδεια που θα επιτρέπει την περαιτέρω χρήση τους από το φορέα.

Δείκτες Εκροών
  • SO007.Ψηφιακές υπηρεσίες που δημιουργούνται/αναβαθμίζονται
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 07904.Πολίτες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.