ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΥΓΙΕΙΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΖΩΗΣ, ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑΣ
Άξονας: 1.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΠΕ
Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Τα νωπά και μεταποιημένα προϊόντα κρέατος, εξαιρουμένων όσων παράγονται με φυσική ή ελεγχόμενη ζύμωση και ωρίμανση, είναι τρόφιμα ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν έντονα την ανάπτυξη αλλοιωγόνων και δυνητικά παθογόνων μικροβίων κατά τη διάρκεια της εμπορικής διακίνησης και συντήρησης, ακόμα και σε θερμοκρασίες ψυγείου υπό αερόβιες ή αναερόβιες συνθήκες συσκευασίας. Η μικροβιακή ανάπτυξη υποβαθμίζει σταδιακά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων κρέατος, με τον τύπο της αλλοίωσης να εξαρτάται από το είδος και την εξέλιξη της επικρατούσας μικροβιακής χλωρίδας. Ως εκ τούτου, αντικείμενο του προτεινόμενου έργου είναι η ανάπτυξη νέων μεταποιημένων προϊόντων κρέατος με εφαρμογή σύγχρονων βιοτεχνολογικών μεθόδων για την αύξηση των επιπέδων υγιεινού χρόνου ζωής, μικροβιολογικής ασφάλειας και διατροφικής τους αξίας. Οι ειδικοί παραπάνω στόχοι θα επιτευχθούν μέσω της συνδυασμένης χρήσης διαφόρων βιοτικών ή αβιοτικών παραγόντων ελέγχου της μικροβιακής ανάπτυξης στο στάδιο της παρασκευής ή/και της συσκευασίας με τελικό στόχο την παραγωγή νέων ή βελτιωμένων προϊόντων σε βιομηχανική ή βιοτεχνική κλίμακα. Τόσο οι βιοτικοί (νέες βιοπροστατευτικές οξυγαλακτικές καλλιέργειες) όσο και οι αβιοτικοί (συνδυασμοί αλάτων οργανικών οξέων, βακτηριοσινών, αιθερίων ελαίων, άλλων φυσικών αντιμικροβιακών ουσιών) παράγοντες ελέγχου θα εφαρμοστούν είτε σε ελεύθερη μορφή στη μάζα ή στην επιφάνεια των υπό μελέτη προϊόντων, είτε μετά από ενθυλάκωση εντός της κρεατόμαζας ή/και ακινητοποίηση επί του υλικού «έξυπνης» συσκευασίας για την ελεγχόμενη διάχυση του βιοενεργού παράγοντα ή του συνδυασμού παραγόντων με in situ αντιμικροβιακή δράση. Η βιομηχανική αυτή έρευνα αποτελεί εμπορική αναγκαιότητα για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, σε συνεργασία με δυο ερευνητικούς φορείς, επειδή τα περισσότερα εγχώρια αλλαντικά περιέχουν πολλά χημικά πρόσθετα για την ασφαλή συντήρησή τους, ενώ σημαντικό ποσοστό αυτών είναι μέτριας διατροφικής αξίας, με αποτέλεσμα ο έλληνας καταναλωτής να έχει περιορίσει σημαντικά την αγορά τους την τελευταία πενταετία. Στόχος είναι η παραγωγή νέων ή βελτιωμένων μεταποιημένων τροφίμων (νωπός κιμάς κοτόπουλου, χωριάτικα λουκάνικα από φρέσκο κρέας κοτόπουλου, ρολό κοτόπουλο, χοιρινά ημίξηρα λουκάνικα, προψημένα προϊόντα κοτόπουλου) που θα διακρίνονται από υψηλά επίπεδα ολικής ποιότητας και ασφάλειας με βάση την κατάλληλη διαχείριση της μικροβιακής τους οικολογίας με βιοτεχνολογικές-βιοπροστατευτικές μεθόδους.
-
-
-
CO02.Παραγωγικές επενδύσεις: Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν επιχορηγήσεις
-
CO26.Έρευνα, καινοτομία: Αριθμός επιχειρήσεων που συνεργάζονται με ερευνητικά ιδρύματα