Παραγωγή λευκών τυριών άλμης Ηπείρου με εφαρμογή τεχνολογίας Υπερυψηλής πίεσης: βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας, επέκταση του χρόνου ζωής και μείωση αναγκαίου χρόνου ωρίμανσης
Άξονας: 1.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΠΕ
Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Η Υπερυψηλή Πίεση (ΥΠ) ως καινοτόμος τεχνολογία έχει εφαρμοστεί με σημαντική επιτυχία σε κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων και τα τελευταία χρόνια ερευνάται η ενσωμάτωση της στην τυροκομία. Στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η ενσωμάτωση της ΥΠ σε διάφορα στάδια της παραδοσιακής μεθόδου τυροκόμησης λευκών τυριών άλμης Ηπείρου, έχοντας ως τελικό στόχο την διασφάλιση της ασφάλειας, την αύξηση του χρόνου ζωής και την επιτάχυνση της ωρίμανσης. Θα πραγματοποιηθεί κινητική μελέτη της επίδρασης διαφόρων συνδυασμών συνθηκών ΥΠ-θερμοκρασίας-χρόνου στην κυρίαρχη αλλοιογόνο χλωρίδα έτοιμων τυριών, σε παθογόνα βακτήρια που θα εμβολιαστούν στα τυριά αλλά και σε δείκτες εξέλιξης της ωρίμανσης των τυριών. Θα καθοριστούν οι βέλτιστες συνθήκες επεξεργασίας για την κάθε περίπτωση ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα-στόχο (αύξηση χρόνου ζωής ή αύξηση ασφάλειας ή μείωση χρόνου ωρίμανσης), με χρήση κατάλληλων μαθηματικών μοντέλων. Tα αποτελέσματα θα εφαρμοστούν ευθέως στη βιομηχανικής κλίμακας παρασκευή λευκών τυριών άλμης τύπου Φέτας. Θα μελετηθεί η επίδραση της εφαρμογής ΥΠ σε ποιοτικές παραμέτρους, δείκτες ασφάλειας και σε παράγοντες ωρίμανσης των συγκεκριμένων τύπων τυριών.
-
-
-
CO02.Παραγωγικές επενδύσεις: Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν επιχορηγήσεις
-
CO26.Έρευνα, καινοτομία: Αριθμός επιχειρήσεων που συνεργάζονται με ερευνητικά ιδρύματα